فایل word نقش آموزشي کتابخانهها در سدههاي نخست ايران اسلامي | WORD
رد آموزشی کتابخانههای این دوره نپرداختهاند. ازاینرو، نوشتار حاضر با رویکرد توصیفی ـ تحلیلی و با تکیه بر دادههای تاریخی، به واکاوی نقش آموزشی کتابخانههایِ سدههای نخست اسلامی در ایران پرداخته است. یافتههای این پژوهش نشان میدهد کتابخانهها علاوه بر نقش آموزشی مستقیم، به عنوان نهادی که دسترسی به منابع و دانشآموزی را آسان میکردند، شرایط آموزشی بهتری را فراهم کرده، نقش مؤثری در رشد و رونق یافتن علوم و فنون آن زمان داشتند.
فایل word جايگاه رشته تاريخ اهلبيت(ع) در آموزش عالي | WORD
اعتقادات شیعی در مورد اهلبیتD است. اقدام این مرکز دینی و علمی به برگزاری چنین دورههایی، با اقبال دیگر مراکز دینی و آموزشی مواجه شده و برخی مراکز نیز تحت تأثیر آن، به برگزاری چنین دورههایی روی آوردهاند. با این حال، بررسی چیستی رشته تاریخ اهلبیتD و بسترهای تعریف چنین رشتهای در آموزش عالی و اهدافی که از این اقدام مد نظر است، ضروری مینماید. بنابراین، به این پرسش پاسخ داده میشود که جایگاه رشته تاریخ اهلبیتD در آموزش عالی چیست؟
فایل word مواجهه حوزه اهواز با فرقههاي مذهبي و تبيين اعتقادات شيعي در دوران ابناء الرضا(ع) | WORD
شیع در جنوب ایران هستند. به نظر میرسد، تبیین ابعاد این حوزه شیعی، موضوعی است که هنوز درباره آن تحقیق و بررسی عالمانه و جامعی صورت نگرفته است. در این راستا و به عنوان آغازی بر انجام تحقیقات در این مسیر، با توجه به حجم انبوهی از میراث حدیثی این حوزه که در منابع بازمانده است، این نوشتار در صدد ارائه انعکاس گوشهای از نقش اصحاب خوزستانی ابناء الرضا(ع) در مواجهه با اندیشههای فرقههای مختلف و تلاش علمی این حوزه در تبیین باورهای شیعی است.
فایل word مصادر کتاب مقتل اميرالمؤمنين، علي(ع)، تأليف ابنابيالدنيا | WORD
قواعد جرح و تعدیل پایبند نبوده و از روات غیرقابل اعتماد، اخباری نقل کرده است. او از برخی منابع در دسترسِ خود مانند طبقات ابنسعد، بهندرت روایت کرده و در عوض، عمدتاً از منابع شیعی مانند مقتل جابر و ابومخنف، بهره برده است. بلامی، بر این عقیده است که روایتکردن از روات ضعیف، بیانگر آن است که ابنابیالدنیا هر آنچه در دسترس داشته، نقل کرده و مانند شیوه رایج محدثان، دست به گزینش اخبار نزده است و این، از امتیازات این مقتل به شمار میرود.
فایل word چرايي کنيززادگي و کنيزداري امام هادي(ع) | WORD
بررسی این دستور قرآنی، به مدد دانشهای مختلف از جمله کلام و تاریخ اسلام، نه پاسخ ارائه شده که عبارتاند از: مقابله با بردهداری؛ مبارزه با تبعیض نژادی؛ آزادی و ازدواج غیرعلنی؛ تلاش برای تکثیر نسل اهلبیت؛ کمهزینه بودن و بیتکلفی ازدواج با کنیزان؛ دستیابی به پیوند نژادی با قومیتهای مختلف؛ جلوگیری از به خطر انداختن همسران رسمی و خاندانهایشان؛ مشکلات شدید امنیتی و اقتصادی خاندانهای علوی در این عصر؛پسندیده بودن لذتبری جنسی.
فایل word نقد و بررسي گزارش ابن صباغ در مورد امام هادي(ع) | WORD
ش این اخبار و روش مورد استفاده او هستیم. برای این منظور، ابتدا به ارائه خلاصهای از گزارش وی پرداخته، سپس آن را مورد نقد و بررسی قرار دادیم. بررسیهای انجامشده نشان میدهد که منبع اصلی مورد استفاده او، کشف الغمه بوده و او از روش ترکیبی در ارائه گزارشهای خود استفاده نموده و در برخی موارد، روایات را با اختصار نقل کرده است. حذف سند و اکتفا به نام آخرین راوی و تنظیم مطالب بر اساس نظم و چینش خوب، از دیگر ویژگیهای گزارش ابن صباغ میباشد.
فایل word نگاهي به کتاب احتجاج | WORD
ات احتجاج را از کتابهای پیشین برمیرسَد. بنابر یافتههای بررسی، بیشتر محتوای کتاب در منابع معتبر و نامعتبر گوناگون شیعه یا اهلسنت دیده میشود، اما گزارش احتجاج درباره همان محتوا، در سنجش با منابع یاد شده، افزایشها و کاهشهایی دارد که سرچشمه آنها روشن نیست. همچنین بخشی از درونمایه کتاب در منابع پیش از آن نیست و نبود نام و نشان منابع و سلسله اسناد روایات در این کتاب، به امکانناپذیریِ دستیابی به آنها میانجامد.
فایل word مقايسه و ارزيابي نقش دانشمندان ايراني و عرب در بِيتُالحِکمه و تأثير آنان بر تمدن اسلامي | WORD
یک در این زمینه نقش و تأثیر بیشتری داشتهاند؟ فرضیه پژوهش، این است که ایرانیان مرتبط با بیتالحکمه، چه در قالب خدمات اجرایی و چه در مقام تحقیق و ترجمه کتب، در رشد و تعالی تمدن اسلامی مؤثر بودهاند و در مقایسه با اعراب نقش فعالتری داشتهاند. بنابراین، در این پژوهش سعی شده ضمن معرفی فعالیتهای کارکنان بیتالحکمه، نقش دانشمندان ایرانی و عربِ مرتبط با این مرکز علمی در پیشبرد و اعتلای تمدن اسلامی، مورد بحث و بررسی و مقایسه قرار گیرد.
فایل word فراز و فرود علوم عقلي و دانش رياضي ايران از قرن چهارم تا نهم | WORD
جبرگرایی و ناامنیهای اجتماعی، دچار افت و افول میشد. (فرضیه) نوشتار حاضر، به دنبال تصویرگری نقش ایرانیان در علم ریاضی به تأثیر از اسلام و تصویرسازی تأثیر نامطلوب رکود علم ریاضی به دلیل دور شدن حکومت و ملت از دین است (هدف) که به شیوه توصیفی- تحلیلی و مطالعه تاریخی- سیاسی موردبررسی قرار میگیرد. (روش) حاصل آن، کشف رابطه معنادار بین هویت جبرستیزی ایرانیان با رشد علم ریاضی و آگاهی از پیوند بین جبرگرایی حکومتها و فرود علم ریاضی است. (یافته)
فایل word بررسي هويت ملي- تاريخي ايراني در سفرنامه شاردن | WORD
هش حاضر این است که هویت ملی ایرانی در سفرنامه شاردن چگونه بازتاب یافته است؟(سؤال) چنین به نظر میرسد که در این سفرنامه، به مذهب شیعه به عنوان مؤلفه اصلی هویت ایرانی تأکید ویژهای شده است. (فرضیه) این مقاله، بررسی مؤلفههای هویت ملی ایرانی در سفرنامه شاردن و چگونگی تبیین آن را پی میگیرد. (هدف) این پژوهش از نوع مطالعات تاریخی و به سبک توصیفی- تحلیلی است. (روش) یافتههای پژوهش، ضمن اثبات فرضیه، جنبههای دقیقتری از موضوع را نشان میدهد.
فایل word بازخواني تاريخ شيعيان بنگال هند از آغاز تا دوره حکومت مغولان | WORD
ر فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx : تعداد صفحات : 26
فایل word مقايسه جنبههاي مختلف اندرزنامه اردشير ساساني و وصيتنامه منصور عباسي | WORD
رده فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی است، بررسی، تحلیل و مقایسه آنها با توجه به این-که در درون خود گفتمانهایی را جایداده، میتواند ما را در شناخت فرهنگ، ایدئولوژی و باورهای حاکم بر جامعه آن زمان رهنمون سازد. (هدف) این مقاله، به روش تحلیلی ـ توصیفی، به جنبههای تاریخی اندرزنامه اردشیر و وصیتنامه منصور میپردازد. (روش) مقایسه و تحلیل این دو، نشان میدهد که میان نظام حکومتی منصور و اردشیر شباهتهای فراوانی وجود داشته است. (یافته)
فایل word غرب و پديده استحاله نگرشهاي جوانان در سرزمينهاي اسلامي | WORD
نیز ویژگی-های جوانی، از عوامل گرایش جوانان مسلمان به غرب به شمار میآید.(فرضیه) شناسایی عوامل گرایش جوانان مسلمان به غرب و مهمتر از آن، یافتن راههای جلوگیری از این گرایش، به منظور به-کارگیری پتانسیل جوانان برای توسعه، از مقاصد این مقاله است.(هدف) مطالعه تاریخی در پرتو بررسی تحلیلی، راهی است که دستیابی به پاسخ را فراهم میآورد.(روش) مقاله بر لزوم تعیین استراتژی، ضرورت پیشگیری، برنامهریزی و الگوسازی رفتاری تأکید میکند.(یافته)
فایل word رواج دروغ در جامعه ايران عصر قاجار با تکيه بر دوره ناصرالدينشاه | WORD
هها از منابع اصلی است که پس از گردآوری و پردازش آنها، روند تحولات در چارچوب رویکرد تحلیلی بررسی میشود.(روش) این تحقیق، نشان میدهد که رژیم استبدادی قاجاری، برای توجیه مشروعیت نظام حاکم، تقویت جبرگرایی، از بین بردن نیروهای مولد و کاستن از فشار روحی ناشی از شکست، خواسته یا ناخواسته، سبب دامنزدن به انواع رذیلتهای زشت اخلاقی چون تملق و دروغگویی، اوهام و خرافات و سایر مفاسد اخلاقی در بطن و بدنه حکومت و سطح اجتماع گردید.(یافتهها)
فایل word نگاه خوارج به مسائل زنان و بررسي انتقادي آن | WORD
ه دیدگاه خوارج به ویژه شبیبیه درباره مسائل مختلف زنان چیست؟(سؤال) به نظر میرسد خوارج مانند سایر مسائل دینی، دچار بدعتهایی فراوانی در مورد زنان شدهاند.(فرضیه) مقاله میکوشد با عرضه دیدگاههای خوارج درباره زنان، شناخت عمیقتری از آنان در تاریخ اسلام پدید آورد.(هدف) نیل به این هدف، به شیوه تاریخی-تحلیلی دنبال شده است.(روش) حضور زنان در امور اجتماعی، حق زنان به امامت قوم و شرط هجرت در ازدواج با زنان، از جمله نتایج مقاله است.(یافتهها)
فایل word جلوههايي از زندگاني پيامبر اکرم(ص) در اشعار شهريار و شوقي | WORD
ادث دوره پیامبر (ص) بدون عنایت جدی به اختلافات شیعه و سنی دارد. (فرضیه) مقصود آن است که تصویری از اسوه بودن پیامبر در شعر دو شاعر معاصر مسلمان در دنیای جاهلی امروزین ترسیم گردد. (هدف) کاربست روش توصیفی- تطبیقی با اتکا به منابع اصلی، میتواند پاسخی درخور برای سؤال بنیادین این نوشتار فراهم آورد. (روش) توانایی خلق آرایههای ادبی در عرضه نگاهی عمیق به تجلیات نبوی، لزوم توجه به شعر را در جامعه مسلمانان بیش از هر زمان دیگری گوشزد میکند. (یافته)
فایل word کاوش و گروش؛ مطالعه موردي زندگي و آثار مراد ويلفرد هوفمان | WORD
اثر کمبودهای آیین نیاکانیاش از آن جدا شد و در کَند و کاوهای حقیقتخواهانهاش، به اسلام رسید و گرایید. با بررسی گونهشناختی و مطالعه موردی زندگی و آثار مراد ویلفرد هوفمان به چگونگی اسلام آوردن این شخصیت برجسته علمی و کاتولیک متعصب بر اثر مطالعه قرآن کریم و مشاهده زندگی مسلمانان، میتوان پاسخ گفت. او آثار فراوانی در اینباره پدید آورد و اندیشههای اسلامی را درونی کرد؛ چنانکه به اجرای مناسک و عبادات اسلامی، بسیار ملتزم بود.
فایل word بررسي آراء و افکار مادلونگ درباره فرقه اسماعيليه از آغاز تا تأسيس دولت فاطميان | WORD
زیادی راجع به اسلام و جریانهای مختلف آن تألیف کرده است، ویلفرد مادلونگ میباشد. مقاله حاضر با روش تاریخی و با تکیه بر آثار و اندیشههای وی، سعی دارد دیدگاه این اسلام شناس معاصر را درباره تاریخ و تعالیم اسماعیلیه در مرحله دعوت قدیم تبیین کند. در نهایت از بررسی مجموعه دیدگاههای مادلونگ چنین برداشت میشود که آنان با عقاید و جهانبینی خاص خود، یک شاخه انحرافی از شیعه امامیاند و با ظهور خود فرقهگرایی و جنگ عقیدتی در اسلام را باعث شدند.
فایل word جايگاه پيشکِشها در درآمدهاي روزگار ناصري بر پايه اسناد 1313 ـ 1264 قمري | WORD
مقاله به شیوه توصیفی ـ تحلیلی در پی پاسخگویی به این پرسش، به بررسی منابع تاریخی دست اول آن دوره (اسناد و سفرنامهها) میپردازد و به چگونگی رواج پیشکش و چیستی روشهای دریافت و پرداخت آن نیز پاسخ میگوید. گمان میرود برخی از گونههای پیشکش پس از کاهش منابع درآمد دربار قاجار، نه به صورت بُرههای، بلکه همیشگی و سامانمند عرضه میشده باشد. بنابراین، بخشی از هزینههای دربار ناصری به صورت مدوَن و معین، معطوف به پیشکشها فراهم میآمد.
فایل word پژوهشي درباره اشعار امام هادي(ع) در بزم متوکل | WORD
پرداخته شده و سیر تاریخی آن را از زمان مسعودی تا قرون معاصر گزارش کرده که نشان میدهد انتساب اشعار به امام و قرائت آن در دربار متوکل، قابل انکار نیست. دیگر اقوال نیز مورد نقد و ارزیابی قرار گرفته است که با توجه به معاصر بودن برخی نویسندگان با متوکل، خلیفه مستبد عباسی، تلاش کردهاند اشعار را بهگونهای ارائه دهند که اشارهای به جریان دربار متوکل نداشته باشد. انتساب آن اشعار به امام علی(ع)، منافاتی با قرائت آن توسط حضرت هادی(ع) ندارد.
فایل word اصول و قواعد اقتصادي حاکم بر عهدنامهها و قراردادهاي دوره پيامبر(ص) | WORD
نامسلمان آن جامعه میبست که بیشتر آنها به حوزه اصلی زندگی مردم؛ یعنی اقتصاد معطوف بودند. پیامبر با بهرهگیری از منابع مالی برآمده از قراردادها، برای رفع نابرابریهای اقتصادی و رسیدن به عدالت اجتماعی پایدار تلاش میکرد. این پژوهش، به روش توصیفی ـ تحلیلی به چیستی اصول و قواعد اقتصادی حاکم بر قراردادها و عهدنامههای پیامبر (ص) با دیگران پاسخ میگوید. بنابر فرضیه اصلی پژوهش، عدالت اقتصادی برجستهترین اصل حاکم بر این پیمانها بوده است.
فایل word روش شناسي تاريخ نگاري مسعودي در کتاب التنبيه و الاِشراف | WORD
تاریخنگاریاش، در دو اثر ارزشمند و به جامانده از وی یعنی مروج الذهب و التنبیه و الاشراف، سرآغاز فصل جدیدی در تاریخنگاری اسلامی شد و بعدها ابنخلدون، نه تنها به این روش، پایبند بود بلکه آن را به درجه اعلایی رساند. در نگارش کتاب التنبیه و الاشراف، اوضاع اجتماعی، سیاسی و فرهنگی عصری که مسعودی در آن میزیست، تاثیرگذار بوده، اما شرط تام به شمار نیامده، در کنار این عامل، ذوق و قریحه نویسنده، و ذهن خلّاق وی نیز، نقشی اساسی را داشته است.
فایل word گزارشي از سير تاريخي موسيقي و نگاشتههاي مربوط به آن با تکيه بر الذريعه | WORD
درآمد. هدف: این مقاله، به قصد تبیین تأثیر توجه یا عدم توجه مسلمانان بر رشد موسیقی، به گردآوری گزارشهای مرتبط با موضوع پرداخته است. روش: نوشتار پیشِ رو، با استفاده از روش توصیفی به سؤال مقاله پاسخ میدهد. یافته: گزارشها، حاکی از آن است که موسیقی تا قرن سوم بیشتر از جنبه عملی، و از قرن سوم و چهارم به عنوان یک فن، مورد توجه قرارگرفته و مکتوبات متعددی را به خود اختصاص داده است که رونق این نگارشها را میتوان در قرن سوم و چهارم دانست.
فایل word علاءالدوله سمناني به مثابه سنّي دوازدهامامي | WORD
از سویی با توجه به گرایشها و تمایلات شیعی وی و اظهار ارادتهای فراوانش به اهلبیتD، و از دیگر سو با عنایت به قراین سنّیگری او، همواره مورد ابهام برخی محققان بوده است. نوشتار پیشرو، میکوشد تا با رویکردی توصیفی ـ تحلیلی، پس از بررسی و نقد قراین تشیع سمنانی، مذهب او را تعیین نموده و شاخصههای سنّیان دوازدهامامی را نسبت به او بیازماید. نگارنده با مطابقت این شاخصهها بر پیر سمنان، وی را یکی از سنّیان دوازدهامامی به شمار میآورد.
فایل word درآمدي بر تقسيم و تحليل روايات سياسي- اجتماعي امام جواد(ع) | WORD
هم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx : تعداد صفحات : 18روایات، یکی از منابع اصلی سیره معصومان (ع) است. برای استفاده بهتر و عمیقتر از این روایات، باید بسته به موضوعات تحقیق، دستههای مختلف آن را بازشناسیم. در موضوع سیره سیاسی- اجتماعی امام جواد (ع) در یک دستهبندی، میتوان چهار دسته اصلی را در روایات منقول از آن حضرت به دست آورد: روایات بازخوانی امامت، روایات مهدویت، روایات روابط با خلفا و کارگزاران و روایات شایستگیهای رفتارهای اجتماعی
فایل word سير تطور تاريخي مناظرههاي امام جواد(ع) | WORD
ی سیر تاریخی مناظرههای امام در منابع مختلف کلامی، تاریخی، روایی، تفسیری و دیگر منابع است. بدینروی به مناظرههای نهگانه یاد شده در منابع توجه داشته تا مخاطب، متن، راوی مناظره، تفاوت متن مناظره، سن امام و محل مناظره را در منابع بررسی کند و سیر تطور آنها را مشخص سازد. این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی، دستآوردی داشته که بین مناظرههای امام در منابع مختلف تفاوت خاصی وجود ندارد و این امر نشاندهنده فضای سیاسی حاکم بر دوره ایشان است.
فایل word سبک زندگي و سيره اخلاقي امام جواد (ع) | WORD
ی، معاشرتی، مدیریتی و سیاسی میتوان بحث کرد. درباره سیره امام جواد (ع) هر چند تاکنون آثاری ارزشمند تدوینشده، میتوان به جرأت گفت هنوز اثری جامع و ناظر به محورهای یادشده، با تتبع کامل در متون روایی و تاریخی و منطبق با تعریف یادشده از سیره فراهم نگشته است. مقاله حاضر، مدعی انجام دادن کامل این رسالت نیست که تحقق آن مستلزم کاری فراتر از یک مقاله است، اما در این نوشتار، تلاش بر آن بوده تا چارچوب بحث، ارائه گردد و نمونههای متعددی عرضه شود.
فایل word سير ساخت و نصب صندوق و ضريح بر مرقد امامين جوادين(ع) | WORD
خاتمکاری صندوق و قلمزنیهای ضریح مطهر، بسیار جلوهگر است. از آنجایی که پرداختن به تمامی زوایای مختلف حرم مطهر جوادین (ع) خود کتابی را میطلبد، در این مقاله، سعی شده تا صندوق و ضریح مطهر این دو امام در طول دورهها، بررسی شود تا ضمن معرفی آن که از آثار نفیس هنری است، جوابی به برخی مغرضان باشد که ساخت صندوق و ضریح، حتی بین اهلسنت و بزرگان آنان، رواج داشته و بزرگان و امیران دورههای گوناگون، به تعمیر صندوق و ساخت ضریح همت داشتهاند
فایل word وضعيت اهل بيت(ع) و شيعيان در زمان امام جواد(ع) | WORD
ورههای مهم تاریخ اهلبیت (ع) و شیعیان تبدیل کرد. خلفای عباسی برای جلوگیری از اقدامات آن حضرت و رشد شیعیان، از راهکارهای مختلفی بهره بردند. در مقابل، امام جواد (ع) نیز در برابر هر یک از اقدامات آنان، راهبردی هوشمندانه را در پیش گرفتند. این مقاله با توجه به سیر تطور فعالیت حکومت عباسی، به چگونگی مواجهه عباسیان با امام جواد (ع) و طرف-داران حضرت، به وضعیت سیاسی، فرهنگی و اجتماعی شیعیان در عصر آن حضرت و چگونگی ارتباط امام با آنان میپردازد.
فایل word جايگاه اصحاب ايراني امام جواد (ع) در علم حديث با تأکيد بر کتب اربعه شيعه | WORD
یفی ـ تحلیلی از طریق مطالعه کتابخانهای، به پرسشهای زیر پاسخ میگوید: 1. چند تن از اصحاب ایرانی امام جواد (ع) در زمینه حدیث و روایت از دیگران فعالتر بودهاند؟ 2. آیا یاران ایرانی امام جواد (ع) در زمینه حدیث شیعه آثاری پدید آوردهاند؟ 3. چند روایت (مستقیم یا به واسطه امام جواد (ع) و دیگر امامان) در چه موضوعی، از اصحاب ایرانی امام جواد (ع) در کُتب اربعه آمده است؟ 4. چند درصد از روایات کتب اربعه، از طریق یاران ایرانی امام جواد (ع) نقل شده است؟