فایل word تأثير نگرش گويشوران بر کاربرد تنوعات گونهاي زبان فارسي در استان فارس: پژوهشي اجتماعي- شناختي | WORD
ند که گونههای محلی با هویتبخشی به گویشوران خود، احساس وفاداری آنها را نسبت به شهر بومی و گون محلیشان تقویت کرده و با ایجاد همبستگی در محفل خانواده و دوستان نقش پررنگی دارند. درحالیکه، در محیطهای آموزشی، شغلی، کوچه و بازار، رسانهها و در گفتار افراد تحصیلکرده، تسلط با گون معیار است. اگرچه همبستگی و منزلت اجتماعی هر دو به کاربرد گون معیار نسبت داده میشوند، اما حس صمیمیت و حس تعلق گویشوران گونههای غیرمعیار را پویا نگاه میدارد.
فایل word مقايسة نامگذاري قهوهخانهها با کافيشاپهاي شهر تهران از ديدگاه نامشناسي اجتماعي | WORD
یشتری از کافیشاپها دارد؛ حال آنکه در نامگذاری کافیشاپها تمایز جنسیتی بارزی به چشم نمیخورد. سهم هویت قومی در نامگذاری هر دو مکان تقریباً یکسان و قابلتوجه است. از سوی دیگر، نامهای ملی و مذهبی در نامگذاری قهوهخانهها نقش بیشتری دارند، در حالی که صاحبان کافیشاپها به نامهای ملی توجه بیشتری دارند. همچنین، هویت فراملی حضور معناداری در نامگذاری کافیشاپهای تهران دارد.
فایل word زبان مخفي اَرّانَجي يا قَرقَهديلي در مناطق تاتنشين خلخال | WORD
ت که برای حفظ اسرار شغلی بهکار میرود و از نظر آواشناسی، ساختواژه و نحو همانند زبان تاتی در همان مناطق است، ولی از نظر واژگانی با آن متفاوت است. غیر از واژههای تاتی که در این زبان معنای مخفی به خود گرفتهاند، واژههایی از ترکی آذربایجانی نیز در آن یافت میشوند. تحلیل دادهها نشان میدهد تعداد زیادی دشواژه (تابو) و الفاظ جنسی در این زبان وجود دارد که علت کثرت آنها تکجنسیتی بودن این کارگران و نیز دوری آنها از خانواده بودهاست.
فایل word تأثير متغيرهاي جامعهشناختي زبان بر کاربرد دشواژهها در گويش آران و بيدگل | WORD
ست. حجم نمونه پژوهش 180 نفر (90 مرد و 90 زن) است. جامعه آماری پژوهش، مردم شهرستان آران و بیدگل استان اصفهان است. جنسیت، سن، وضعیت تأهل و تحصیلات، متغیرهای مستقل این پژوهش هستند که تأثیر هریک از آنها بر میزان کاربرد دشواژهها در هر دو گویش به طور جداگانه محاسبه شده است. نتایج پژوهش نشان میدهد که مردان بیشتر از زنان، و افراد مجرد بیشتر از افراد متأهل از دشواژهها استفاده میکنند. همچنین، با افزایش سن، میزان استفاده از دشواژهها کاهش مییابد.
فایل word تحليل زبانشناختي کاربرد دشواژه در شهرستان شوشتر | WORD
ها نشان داد که هم زنان و هم مردان شهر شوشتر، بیشتر به هنگام عصبانیت و ناراحتی، از دشواژه استفاده میکنند و این دشواژهها را میتوان در یازده طبقه جای داد. نتایج نشان میدهد که از بین متغیرهای اجتماعی مورد بحث سن و جنسیت بر میزان بهکارگیری دشواژهها تأثیر معناداری دارد (015/0P=). مردان بیش از زنان و رده سنی 15 تا 19 سال بیش از دیگر ردهها از دشواژه استفاده میکنند. علاوه بر این، قومیت و سطح تحصیلات اثر معناداری بر کاربرد دشواژهها ندارد (89/0P=).
فایل word بررسي بازنمايي جنسيتگرايي در ساختواژ? زبان فارسي: رويکردي پيکرهبنياد | WORD
ی از وجود جنسیتگرایی در بخش ساختواژ زبان فارسی نوشتاری معاصر را نشان میدهد؛ به نظر میرسد در زبان فارسی تمایل به ساخت واژه از تکواژ مرد نسبت به تکواژ زن بیشتر است و در هنگام ساخت واژگان، خصیصههای مثبت با تکواژ مرد و خصیصههای منفی با تکواژ زن بازنمایی میشود. این اثر با مشخص نمودن تظاهر هر جنسیت در زبان فارسی بهنوبخود میتواند گوشهای از دیدگاه جامع ایرانی را به هر جنسیت نمایان سازد و از این آسیب اجتماعی جلوگیری نماید.
فایل word تحليل گفتمان انتقادي بحران يمن در مطبوعات ايران و پاکستان برمبناي انگارة کنشگران اجتماعي: روزنامة همشهري و جنگ | WORD
;های زیادی دادهاند بازنمایی میکند. روزنامه جنگ هر دو کنشگر عربستان و یمن (دولت مورد حمایت عربستان) را بیشتر با مؤلفههای فعالسازی، مکانمداری و مجموعهارجاعی و حوثیها (شیعیان) را بیشتر با مؤلفه ارزشدهی منفی تحت عنوان شورشی و پیکارجو بازنمایی میکند. همچنین، بهمنظور پنهانسازی جانبداری آشکار از اقدامات عربستان، آن را مکرراً با مؤلفه ابزارمداری و مکانمداری بازنمایی میکند تا بدینوسیله از آن سلب مسئولیت شود.
فایل word بررسي مقايسهاي الگوي رمزگرداني در گفتار روزمر? دانشآموزان دختر مقاطع دبستان و متوسط? شهرستان اروميه | WORD
، یعنی همان عبارات رمزگردانیشده، از میان دادههای خام استخراج شدند. طبق یافتههای پژوهش، پدید رمزگردانی در میان دانشآموزان مقطع متوسطه و طبق اجتماعی متوسط رایجتر بود. بهعلاوه، بیشترین و کمترین میزان رمزگردانی بهترتیب در سطح کلمه و وند صورت گرفته بود. همچنین جهت غالب رمزگردانی از زبان مادری به فارسی بود. بهعلاوه، نتایج نشان داد که دانشآموزان مقطع متوسطه بیشتر در سطح کلمه و دانشآموزان دبستانی در سطح جمله رمزگردانی میکردند.
فایل word تحليل شناختي شيو? معناسازي درگفتمان سينما بر پاي? نظري? آميختگي مفهومي: مطالع? موردي فيلم فروشنده | WORD
هنی پویا است. وجود فضاهای درونداد متعدد، روابط حیاتی مختلف چون هویت، علت و معلول، تغییر، زمان و بازنمایی از جمله مواردی است که به فروشنده یک ساختار آمیخت آینهای میدهد و مفهوم آمیخت خسران و هبوط از آن استنباط میشود. نتایج این مطالعه بر ضرورت توجه به ذهن در مطالعات گفتمانی تأکید میکند و نشان میدهد گسترش کاربرد نظری آمیختگی مفهومی به واکاوی گفتمان سینما میتواند در تبیین شیوههای معناسازی در صنعت فیلمسازی و سینما مؤثر باشد.
فایل word زبانشناسي شناختي اجتماعي: رويکردي نوين به معنا و تنوعات زباني | WORD
رد محسوب میشوند. این مقاله در پی آن است که پس از معرفی این رویکرد نوین، نشان دهد حلقه ارتباطی بین رویکردزبانشناسی شناختی و زبانشناسی اجتماعی، همین دو ویژگی بنیادین، یعنی کاربرد- محور بودن آن و تأکید بر تنوعات اجتماعی است. چنین رویکردیباید این واقعیت را نیز قبول کند که تنها راه مطالعهنظاممند تنوعاتی که ابعاد اجتماعی مختلف را در برمیگیرند، لزوماً تجزیه و تحلیل تجربی است. به عبارت دیگر، اتخاذ رویکرد اجتماعی مستلزم روش تجربی است.
فایل word فرايندهاي واژهآفريني در زبان زندان و ارتباط آن با متغير جنسيت | WORD
و تهران بزرگ بودند. یافتههای پژوهش بیانگر آن است که در زبان زندان هشت فرایند واژهآفرینی کاربرد دارد که عبارتند از: (1) گسترش استعاری؛ (2) ابداع (یا نوواژهسازی)؛ (3) دوگانسازی (یا تکرار)؛ (4) کوتاهسازی؛ (5) وامگیری واژگانی؛ (6) ترخیم؛ (7) آمیزش؛ (8) سرواژهسازی. پس از ارزیابی ارتباط کاربرد این فرایندها با متغیر جنسیت مشخص شد که ارتباط معناداری میان این دو مشاهده میشود و عامل جنسیت بر میزان استفاد زندانیان زن و مرد از این فرایندها تاثیر دارد.
فایل word رابط? نگرش زباني با مؤلفههاي هويت قومي-فرهنگي در سه نسل از مهاجران ايراني به بحرين | WORD
نگی و حس تعلق در نسلهای دیگر به تدریج کم شده است. این نکته در هم مؤلفههای هویت قومی-فرهنگی قابل مشاهده است. همچنین، براساس یافتهها، نمیتوان فاصل مشخصی میان نسلها قائل شد، بلکه باید هویت قومی-فرهنگی را در میان نسلهای مختلف به صورت پیوستاری تلقی کرد. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نیز نشان داد که زبان بر تمامی مؤلفههای هویت قومی-فرهنگی تأثیرگذار است و با آنها رابطهای مثبت و معنادار دارد.
فایل word بررسي پيکره بنياد گفتمان نماي «خُب» در زبان فارسي | WORD
ژوهش بیشترین کاربرد را در زبان فارسی دارد، از منظر نقشگرایی و کاربردشناسی زبان بررسی و تحلیل شده است. این پژوهش ازنوع پیکرهبنیاد است و دادههای آن از فیلمهای تلویزیونی «پنج تا پنج»، «یه بلیط شانس» و «عمو جان هیتلر» (بر روی لوح فشرده) گردآوری شده است. براساس دادههای این پژوهش، بیشتر نقشهای گفتماننمای «خب» در فرانقش بینافردی یافت میشوند و بیشترین نقشی که این گفتماننما ایفا میکند، نقش واکنش است.
فایل word نظام زمان- وجه- نمود در گويش هورامي پاوه | WORD
ناکامل وجود دارند. از هفده برشی که هورامی در نظام زمان- وجه- نمود زده، چهار مورد در زمان حال و سیزده مورد در زمان گذشته است. علاوه بر این، مشخص شد که هورامی زبانی عمدتاً کنایی است. یازده زمان از دوازده زمانی که در تقسیمبندی زمان گذشته قرار میگیرند دارای ساخت کنایی، و دو زمان گذشته و چهار زمان حال، جمعاً شش زمان، دارای ساخت فاعلی- مفعولی هستند. ساخت کنایی در این زبان خود را با مطابق مفعولی و افزودن واژهبستهای ضمیری خاص به فعل نشان میدهد.
فایل word فعل در گويش کلاسوري | WORD
اً جملگی از آذری باستان منشعب شدهاند، متمایز میکند. برخی از این ویژگیها که در بررسیهای زبانی اهمیتی خاص دارند عبارتاند از: زوال تدریجی ماد مضارع و بنای اغلب صیغههای مشتق از آن از ماد ماضی؛ ساخت مضارع اخباری و ماضی استمراری از مصدر؛ همسانی کامل صیغههای ماضی مطلق و ماضی نقلی لازم و تمایز این دو فعل از جایگاه تکیه؛ کاربرد صفت فاعلی به عنوان ماد آینده و دیگر مختصات و ویژگیهایی که در مقال حاضر به تفصیل به آنها خواهیم پرداخت.
فایل word ساختار موضوعي افعال دومفعولي در کُردي هورامي | WORD
و معنایی به دو گروه افعال انتقال مالکیت و افعال انتقال مکانی طبقهبندی و توصیف میگردد. سپس، نمونهای از هر گروه در چارچوب رویکرد برنامه کمینهگرایی/ صرف توزیعی (MP/DM) تحلیل میشود. این مطالعه به اصلاح مقوله الحاقی پایین پیلکانن (2008) برای تبیین ساختار نحوی و سایر ویژگیهای هورامی در رویکرد مذکور میپردازد و شباهتها و تفاوتهای ساختار موضوعی آن دو را از لحاظ مقولهبندی، آرایش نحوی و بازنمایی معنایی بهخوبی تبیین مینماید.
فایل word تحليل پيکرهبنياد آهنگ گفتار فارسي | WORD
ی واژهها با تکی آغازی ظاهر میشود، آنهم فقط زمانی که شرایط زنجیرهای لازم برای تظاهر آوایی نواخت L آغازی فراهم نباشد. نتایج تحقیق همچنین نشان داد که زمانبندی وقوع قل H تکی زیروبمی وابسته به بود یا نبود واژهبست در واژههاست، بدین صورت که در واژههای حاوی واژهبست، قل H دیرکرد دارد و بعد از زنجیر آواییِ هجای تکیهبر واقع میشود، ولی در واژههای فاقد واژهبست،H دیرکردی ندارد و در محدود زنجیر آوایی هجای تکیهبر قرار میگیرد.
فایل word بررسي و دستهبندي معنايي اجزاي کلام زبان فارسي برپاي? نظري? ليبر | WORD
ماده/ شیء/ جوهر در زبان فارسی را به چهار گروه و برپای مؤلفههای «پویا»، «وجرا» و «مکان» مقول معنایی موقعیت را به شش گروه و برپای مؤلفههای «وجرا» و «مکان» مقول معنایی روابط را به چهار گروه دستهبندی میکند. نتایج پژوهش نشانمیدهد که در زبان فارسی نیز مقولات نحویِ متفاوت، برای نمونه، فعل و حرف اضافه یا اسم و فعل دارای مؤلفههای معنایی مشترک هستند و دستهبندی معنایی نظری لیبر را تأیید میکنند.
فایل word معرفي سرودههايي از شاخة ادبيات شفاهي ايران: سهخشتيهاي کُرمانجي | WORD
وسیقایی دارد و غالباً برای سازگارشدن سهخشتیها با دستگاههای موسیقایی به آنها افزوده میشود اما غیر از این، کارکرد معنایی ـ عاطفی هم دارند. ما پس از بررسی 304 سهخشتی، آنها را از جهت موسیقایی و زمینه معنایی ـ عاطفی بررسی خواهیم کرد. ضمن اینکه پیش از آن نشان میدهیم رابطه این سرودهها با ادبیات دوره پیشااسلامی چگونه است. در بخش پیشینه تحقیق و وجه تسمیه این قالب نیز نشان خواهیم داد که چه تحقیقاتی در این مورد تاکنون انجام شدهاست.
فایل word فعل آينده در زبانها و گويشهاي ايراني | WORD
رسی دری، و به تبعِ آن در فارسی نوشتاری امروز، فعل آینده از ترکیب شکل تصریفی فعل معینِ «خواستن» و فعل واژگانی (در شکل مصدر کامل یا کوتاه) بنا میشود. اما در فارسی گفتاری معمولاً این شیوه کاربردی ندارد و عملاً مضارع اخباری جانشین آن گردیدهاست. در بیشتر گویشهای ایرانی ویژگی فعل ِآینده مشابه فارسی گفتاری است. در این مقاله ضمن بررسی سیر تحول تاریخی فعل آینده از گذشته تا به امروز، چگونگی ساخت آن در برخی از گویشهای ایرانی مطالعه شدهاست
فایل word نمونههايي از بوميسازي اسامي خاص در متن کتيب? بيستون | WORD
لامی، اکّدی و یونانی است. البته به سبب آشنایی ذهنی خواننده امروز، تاحدی فارسی نو را هم بررسی میکنیم. اسامی خاص درون کتیبه به عنوان داده یا مصداقهای اصلی تحت فرآیندهای بومیسازی قرار گرفته و در هریک از زبانهای مذکور بررسی شدهاند. نتایج تحقیق نشان میدهد که نظام واجی هر زبانی خاص خودش است و این فرآیند از زبانی به زبان دیگر فرق میکند. ممکن است زبانی فاقد واجی باشد، درنتیجه نزدیکترین واج را بهجای واج مورد نظر به کار میبرد
فایل word زبانشناسيشناختي: الگوي شناختي چشم در بوستان سعدي | WORD
ذهنی» (دانستن، درککردن، فکرکردن)، «ارزشهای فرهنگی» (احترام، مهماننوازی)، «ویژگیهای شخصیتی» (حرص، بیرحمی) و «پدیدههای محسوس و جسمانی» (مرگ، زمان) میپردازد. نتایج همچنین نشاندهنده حضور قالبهای شناختی استعاره، طرحوارههای تصویری و مجاز در این مفهومپردازی است. نیز تصور بشر پیرامون ساختار بدن و وظایف اعضای آن در تعامل با الگوهای فرهنگی مصدری برای ظهور استعاره و مجاز مفهومی در هر زبان محسوب میشود
فایل word بررسي استعارههاي خشم در زبانهاي فارسي، کردي و گيلکي در چهارچوب شناختي | WORD
چهارچوب نظری در بررسی استعاره، مدل انطباقی لیکاف و جانسون (1980) و در بررسی استعاره احساسات و نقش فرهنگ در شکلگیری آن، رویکرد کووچش (2005) است. عبارات استعاری مبیّن خشم، در سه زبان با مصاحبه و گفتوگو با گویشوران گردآوری شد و پس از تحلیل و استخراج نگاشتها، شباهتها و تفاوتها مشخص گردید. نتایج نشان میدهد شباهتها ریشه در تجربیات یکسان انسانها از این حس، و تفاوتها ریشه در نگاه متفاوت فرهنگی و انتظارات متفاوت هر زبان از اعضای خود دارد.
فایل word نقش قافي? شعر در واژهسازي زبان فارسي (مطالع? موردي: اشعار نظامي گنجوي) | WORD
است که یک زبان در اختیار کاربران خویش قرار میدهد تا راحتتر بتوانند ارتباط برقرار کنند و با کمترین انرژی بیشترین بازدهی را داشته باشند. در این پژوهش شعر نظامی گنجوی بررسی شده تا مشخص شود که او چه مقدار برای زبان فارسی امکانسازی کردهاست. هدف مقاله اثبات این امر است که نظامی با اغتنام از محدودیتهای ناشی از قافی شعر، دست به نوآوریهایی زدهاست که هم به زیبایی شعرش کمک کرده و هم خدمات شایانی به زبان فارسی و شعرای بعد از خود نمودهاست.
فایل word تحليل زباني- اجتماعي گفتمان معلم و دانشآموز برپاي? دو مفهوم قدرت و همبستگي | WORD
ضر این نوع گفتمان را با در نظر گرفتن اصطلاحات خطاب و کنشگفتار امر بهعنوان نشانگرهای قدرت در کنار متغیرهای غیرزبانی جنسیت، واحد درسی و سن، بررسی کردهاست. شصت معلم با پنج واحد درسی متفاوت، در دو مقطع انتخاب شدند. در تحلیل دادهها، روش تلفیقی (کمّی و کیفی) استفاده شد. نتایج پژوهش نشان میدهد که میتوان نشانگرهای قدرت و همبستگی را بهصورت پیوستاری در نظر گرفت و نیز شاهد انعکاس این دو مفهوم در اصطلاحات خطاب دیگری غیر از ضمایر بود.
فایل word بررسي فرايندهاي واجي گويش شمالي زبان تالشي (گونة عنبراني) | WORD
ز جمله این فرایندها حذف واکه پایانی، افراشتگی، مرکزیشدگی، حذف کشش، تضعیف یا نرمشدگی و تقویت یا سختشدگی است. دادههای گویشی به روش میدانی و بر پایه اطلاعات نگارنده که خود گویشور این گونه زبانی است و نیز مصاحبه با گویشوران بومی گردآوری شدهاست. دادههای ایرانی باستان و فارسی میانه به روش کتابخانهای گردآوری شدهاست. اگر واژههایی در اسناد مکتوب وجود نداشت و یا دسترسی به آنها ممکن نبود، بهناچار بازسازی شدهاند.
فایل word رويکردي کمينهگرا به نوعبندي نحوي جملات امري در فارسي | WORD
ختهای امری بینشان منفی، نوعبندی از طریق حرکت مشخصه [+ امری] فعل به هسته گروه منظوری و ابقای مشخصه [+ منفی] بر روی فعل صورت میگیرد. در ساختهای امری نشاندار، ابتدا فعل تحت فرایند پیشگذاری، در هسته گروه نقشی مبتدا یا تأکید فرود میآید و سپس در ساخت مثبت، میان مشخصه [+ امری] فعل با مشخصه [- امری] هسته گروه منظوری مطابقه ایجاد میشود و در ساخت منفی، مشخصه [+ امری] فعل به هسته گروه منظوری حرکت میکند و مشخصه [+ منفی] بر روی فعل باقی میماند.
فایل word تعامل عوامل نوايي در برجستهسازي هجاها در واژههاي فارسي | WORD
نین، دیرش هجاهای تکیهبر پایانی نسبت به هجاهای بدون تکی میانی بیشتر است. بهعلاوه اختلاف دیرش این هجاها با یکدیگر، برخلاف دو پارامتر فرکانس پایه و شدت انرژی، در بافت آهنگی و غیرآهنگی نیز مشاهده میشود. نتایج این تحقیق نشان داد که دیرش در زبان فارسی، برخلاف فرکانس پایه و شدت انرژی، همزمان همبسته آکوستیکی دو عامل نوایی تکی واژگانی و جایگاه هجاست که با تعامل با یکدیگر میزان برجستگی هجاها را در واژههای چندهجایی فارسی مشخص میکنند.
فایل word بست چاکنايي در زبان فارسي | WORD
و بافتهای گوناگون ارائه گردید. روش این مقاله توصیفی- تحلیلی در چارچوب نظری بهینگی (پرینس و اسمولنسکی، 2004 /1993) است. البته پیش از ورود به تحلیلهای نظری بهینگی مراحل اشتقاق این فرایندها و تعامل آنها با هم بررسی شد. نتایج کلی این پژوهش نشان میدهد که بست چاکنایی فقط بهعنوان تلفظِ دو نویس «همزه» (ء) و «ع» در وامواژههای عربیِ واج به شمار میرود. این همخوان در بقی موارد آواست و وظیف آن پُرکردن آغاز هجا در ابتدا و میان واژه است.
فایل word پيبستها و پيشبستهاي ضميري در گويش ابوزيدآبادي | WORD
عاملاند. این پیبستها میتوانند میزبان اکثر واژههای جمله باشند. گروه چهارم پیشبستهایی هستند که در فعل ماضی استمراری متعدی، کننده کار و در مضارع اخباری و التزامی متعدی در نقش مفعولی ظاهر میشوند، درنتیجه، غالب جملههایی که در آنها از فعل متعدی استفاده میشود دو مفعولی هستند و براساس ساختار ارگتیو، مفعول در شمار و جنس با فعل مطابقت دارد. پیبستها نقش عمدهای در آشکار ساختن واکه یا همخوانِ پایانیِ حذف شده دارند.