فایل word بررسي و دستهبندي معنايي اجزاي کلام زبان فارسي برپاي? نظري? ليبر | WORD
ویا» مقول معنایی ماده/ شیء/ جوهر در زبان فارسی را به چهار گروه و برپای مؤلفههای «پویا»، «وجرا» و «مکان» مقول معنایی موقعیت را به شش گروه و برپای مؤلفههای «وجرا» و «مکان» مقول معنایی روابط را به چهار گروه دستهبندی میکند. نتایج پژوهش نشانمیدهد که در زبان فارسی نیز مقولات نحویِ متفاوت، برای نمونه، فعل و حرف اضافه یا اسم و فعل دارای مؤلفههای معنایی مشترک هستند و دستهبندی معنایی نظری لیبر را تأیید میکنند.
فایل word معرفي سرودههايي از شاخة ادبيات شفاهي ايران: سهخشتيهاي کُرمانجي | WORD
hy;ها بیشتر کارکرد موسیقایی دارد و غالباً برای سازگارشدن سهخشتیها با دستگاههای موسیقایی به آنها افزوده میشود اما غیر از این، کارکرد معنایی ـ عاطفی هم دارند. ما پس از بررسی 304 سهخشتی، آنها را از جهت موسیقایی و زمینه معنایی ـ عاطفی بررسی خواهیم کرد. ضمن اینکه پیش از آن نشان میدهیم رابطه این سرودهها با ادبیات دوره پیشااسلامی چگونه است. در بخش پیشینه تحقیق و وجه تسمیه این قالب نیز نشان خواهیم داد که چه تحقیقاتی در این مورد تاکنون انجام شدهاست.
فایل word فعل آينده در زبانها و گويشهاي ايراني | WORD
ساخته میشد. در فارسی دری، و به تبعِ آن در فارسی نوشتاری امروز، فعل آینده از ترکیب شکل تصریفی فعل معینِ «خواستن» و فعل واژگانی (در شکل مصدر کامل یا کوتاه) بنا میشود. اما در فارسی گفتاری معمولاً این شیوه کاربردی ندارد و عملاً مضارع اخباری جانشین آن گردیدهاست. در بیشتر گویشهای ایرانی ویژگی فعل ِآینده مشابه فارسی گفتاری است. در این مقاله ضمن بررسی سیر تحول تاریخی فعل آینده از گذشته تا به امروز، چگونگی ساخت آن در برخی از گویشهای ایرانی مطالعه شدهاست
فایل word نمونههايي از بوميسازي اسامي خاص در متن کتيب? بيستون | WORD
امی خاص، در زبان عیلامی، اکّدی و یونانی است. البته به سبب آشنایی ذهنی خواننده امروز، تاحدی فارسی نو را هم بررسی میکنیم. اسامی خاص درون کتیبه به عنوان داده یا مصداقهای اصلی تحت فرآیندهای بومیسازی قرار گرفته و در هریک از زبانهای مذکور بررسی شدهاند. نتایج تحقیق نشان میدهد که نظام واجی هر زبانی خاص خودش است و این فرآیند از زبانی به زبان دیگر فرق میکند. ممکن است زبانی فاقد واجی باشد، درنتیجه نزدیکترین واج را بهجای واج مورد نظر به کار میبرد
فایل word زبانشناسيشناختي: الگوي شناختي چشم در بوستان سعدي | WORD
ی، حسادت)، «قوای ذهنی» (دانستن، درککردن، فکرکردن)، «ارزشهای فرهنگی» (احترام، مهماننوازی)، «ویژگیهای شخصیتی» (حرص، بیرحمی) و «پدیدههای محسوس و جسمانی» (مرگ، زمان) میپردازد. نتایج همچنین نشاندهنده حضور قالبهای شناختی استعاره، طرحوارههای تصویری و مجاز در این مفهومپردازی است. نیز تصور بشر پیرامون ساختار بدن و وظایف اعضای آن در تعامل با الگوهای فرهنگی مصدری برای ظهور استعاره و مجاز مفهومی در هر زبان محسوب میشود
فایل word بررسي استعارههاي خشم در زبانهاي فارسي، کردي و گيلکي در چهارچوب شناختي | WORD
یشنهاد نمودهاست. چهارچوب نظری در بررسی استعاره، مدل انطباقی لیکاف و جانسون (1980) و در بررسی استعاره احساسات و نقش فرهنگ در شکلگیری آن، رویکرد کووچش (2005) است. عبارات استعاری مبیّن خشم، در سه زبان با مصاحبه و گفتوگو با گویشوران گردآوری شد و پس از تحلیل و استخراج نگاشتها، شباهتها و تفاوتها مشخص گردید. نتایج نشان میدهد شباهتها ریشه در تجربیات یکسان انسانها از این حس، و تفاوتها ریشه در نگاه متفاوت فرهنگی و انتظارات متفاوت هر زبان از اعضای خود دارد.
فایل word نقش قافي? شعر در واژهسازي زبان فارسي (مطالع? موردي: اشعار نظامي گنجوي) | WORD
نات یا ظرفیتهایی است که یک زبان در اختیار کاربران خویش قرار میدهد تا راحتتر بتوانند ارتباط برقرار کنند و با کمترین انرژی بیشترین بازدهی را داشته باشند. در این پژوهش شعر نظامی گنجوی بررسی شده تا مشخص شود که او چه مقدار برای زبان فارسی امکانسازی کردهاست. هدف مقاله اثبات این امر است که نظامی با اغتنام از محدودیتهای ناشی از قافی شعر، دست به نوآوریهایی زدهاست که هم به زیبایی شعرش کمک کرده و هم خدمات شایانی به زبان فارسی و شعرای بعد از خود نمودهاست.
فایل word تحليل زباني- اجتماعي گفتمان معلم و دانشآموز برپاي? دو مفهوم قدرت و همبستگي | WORD
اینرو، پژوهش حاضر این نوع گفتمان را با در نظر گرفتن اصطلاحات خطاب و کنشگفتار امر بهعنوان نشانگرهای قدرت در کنار متغیرهای غیرزبانی جنسیت، واحد درسی و سن، بررسی کردهاست. شصت معلم با پنج واحد درسی متفاوت، در دو مقطع انتخاب شدند. در تحلیل دادهها، روش تلفیقی (کمّی و کیفی) استفاده شد. نتایج پژوهش نشان میدهد که میتوان نشانگرهای قدرت و همبستگی را بهصورت پیوستاری در نظر گرفت و نیز شاهد انعکاس این دو مفهوم در اصطلاحات خطاب دیگری غیر از ضمایر بود.
فایل word بررسي فرايندهاي واجي گويش شمالي زبان تالشي (گونة عنبراني) | WORD
و بررسی شدهاست. از جمله این فرایندها حذف واکه پایانی، افراشتگی، مرکزیشدگی، حذف کشش، تضعیف یا نرمشدگی و تقویت یا سختشدگی است. دادههای گویشی به روش میدانی و بر پایه اطلاعات نگارنده که خود گویشور این گونه زبانی است و نیز مصاحبه با گویشوران بومی گردآوری شدهاست. دادههای ایرانی باستان و فارسی میانه به روش کتابخانهای گردآوری شدهاست. اگر واژههایی در اسناد مکتوب وجود نداشت و یا دسترسی به آنها ممکن نبود، بهناچار بازسازی شدهاند.
فایل word رويکردي کمينهگرا به نوعبندي نحوي جملات امري در فارسي | WORD
روه منظوری، و در ساختهای امری بینشان منفی، نوعبندی از طریق حرکت مشخصه [+ امری] فعل به هسته گروه منظوری و ابقای مشخصه [+ منفی] بر روی فعل صورت میگیرد. در ساختهای امری نشاندار، ابتدا فعل تحت فرایند پیشگذاری، در هسته گروه نقشی مبتدا یا تأکید فرود میآید و سپس در ساخت مثبت، میان مشخصه [+ امری] فعل با مشخصه [- امری] هسته گروه منظوری مطابقه ایجاد میشود و در ساخت منفی، مشخصه [+ امری] فعل به هسته گروه منظوری حرکت میکند و مشخصه [+ منفی] بر روی فعل باقی میماند.
فایل word تعامل عوامل نوايي در برجستهسازي هجاها در واژههاي فارسي | WORD
یانی بیشتر است. همچنین، دیرش هجاهای تکیهبر پایانی نسبت به هجاهای بدون تکی میانی بیشتر است. بهعلاوه اختلاف دیرش این هجاها با یکدیگر، برخلاف دو پارامتر فرکانس پایه و شدت انرژی، در بافت آهنگی و غیرآهنگی نیز مشاهده میشود. نتایج این تحقیق نشان داد که دیرش در زبان فارسی، برخلاف فرکانس پایه و شدت انرژی، همزمان همبسته آکوستیکی دو عامل نوایی تکی واژگانی و جایگاه هجاست که با تعامل با یکدیگر میزان برجستگی هجاها را در واژههای چندهجایی فارسی مشخص میکنند.
فایل word بست چاکنايي در زبان فارسي | WORD
همخوان در واژهها و بافتهای گوناگون ارائه گردید. روش این مقاله توصیفی- تحلیلی در چارچوب نظری بهینگی (پرینس و اسمولنسکی، 2004 /1993) است. البته پیش از ورود به تحلیلهای نظری بهینگی مراحل اشتقاق این فرایندها و تعامل آنها با هم بررسی شد. نتایج کلی این پژوهش نشان میدهد که بست چاکنایی فقط بهعنوان تلفظِ دو نویس «همزه» (ء) و «ع» در وامواژههای عربیِ واج به شمار میرود. این همخوان در بقی موارد آواست و وظیف آن پُرکردن آغاز هجا در ابتدا و میان واژه است.
فایل word پيبستها و پيشبستهاي ضميري در گويش ابوزيدآبادي | WORD
به غیر از استمراری، عاملاند. این پیبستها میتوانند میزبان اکثر واژههای جمله باشند. گروه چهارم پیشبستهایی هستند که در فعل ماضی استمراری متعدی، کننده کار و در مضارع اخباری و التزامی متعدی در نقش مفعولی ظاهر میشوند، درنتیجه، غالب جملههایی که در آنها از فعل متعدی استفاده میشود دو مفعولی هستند و براساس ساختار ارگتیو، مفعول در شمار و جنس با فعل مطابقت دارد. پیبستها نقش عمدهای در آشکار ساختن واکه یا همخوانِ پایانیِ حذف شده دارند.
فایل word بررسي تابوي زباني و واژگان اهريمني در فرهنگ ايراني | WORD
نظرات آنها را در امور مقدس و نامقدس، زیبا و زشت، و اهورایی و اهریمنی گسترش داد. در فارسی باستان و میانه، واژگان ناهنجار برای اهریمنان و واژگان خوب برای اهوراییان به کار میرفت. در فارسی دری نیز برخی واژهها برای اهریمنان به کار میرفته که با این کار، گاه زهر بدزبانی آن برای مردمی که با واژگان اهریمنی ناآشنا بودند گرفته میشد. قلمرو کار مقاله، نمونهوار شامل فرهنگ افسانهای و مردمیِ ایران میگردد و روش پژوهش تحلیلی و برپای نظری تقابلهای دوگانه است.
فایل word تأثير تماس زباني بر ويژگيهاي صرفي و نحوي گويش تاتي رودبار | WORD
ن جنوبی دریای خزر دانستهاست. در این مقاله با ذکر شواهدی از ویژگیهای صرفی و نحوی تاتی رودبار، تفاوتهای این گویش با دیگر گویشهای تاتی و علت تغییر کنونی آن به نفع گویش گیلکی مورد بررسی قرار گرفته است. از میان گونههای تاتی رودبار، گونه جوبُنی برای تحقیق انتخاب شدهاست. روستای جوبُن در دهستان رستمآباد جنوبی در بخش مرکزی شهرستان رودبار در استان گیلان قرار دارد. بررسی دادهها نشان میدهد که این گونه در صرف و نحو با دیگر گونههای تاتی متفاوت است.
فایل word بررسي مؤلفههاي توالي واژه و همبستگي آنها با توالي مفعول/ فعل در گويش تاتي گيفان، براساس ديدگاه ردهشناختي دراير | WORD
y;دار بین توالیهای مطرحشده و توالی فعل و مفعول را اثبات میکنند، درصد کمتری دارند. از طرفی چون برخی از این توالیها به صورتهای مختلف و آزادانه در تاتی گیفان به کار میروند، همبستگی ممکن بین آنها و ترتیب مفعول و فعل نیز که خود به دو صورت بنیادی مفعول، فعل و غیربنیادی فعل، مفعول کاربرد دارد تا حدی نسبی است. بهطورکلی به نظر میرسد به دلیل تنوع در ترتیب فعل و مفعول در این گویش شاهد تنوع در دیگر توالیهای هسته و وابست مربوط به آن نیز هستیم.
فایل word مطالعة خروج بند موصولي در متون روايي زبان فارسي با رويکردي نقشگرا: شواهدي از جلدهاي پنجم تا هفتم تاريخ بيهقي | WORD
ش از چهار فرضی عنوانشده جز ساخت اطلاعی، سه عامل دیگر تأثیر مستقیمی بر خروج بند موصولی دارند. طول بند موصولی مهمترین عامل خروج آن در تاریخ بیهقی است که تأییدکنند ادعای هاوکینز مبنی بر تمایل سازههای سنگینتر در زبانهای فعلپایانی به حرکت به انتهای جمله و قرارگرفتن پس از فعل است. همچنین، مقایس نتایج این پژوهش با نتایج راسخمهند و دیگران (1391) نشان میدهد که تفاوت چشمگیری میان نحو عملکرد این فرایند در فارسی رسمی معاصر و تاریخ بیهقی دیده نمیشود..
فایل word بررسي گفتماننماهاي تأکيدي در زبان فارسي با تکيه بر سه فيلم تلوزيوني | WORD
د مسأله پیچیدهای در نظام زبان است که از ابزارهای متفاوتی در بیان آن استفاده میشود. گفتماننماها یکی از این ابزارها هستند. در پژوهش حاضر، بر بنیاد رویکرد نقشگرایی و در حوز کاربردشناسی، طبق الگوی دولایهای برینتون، به بررسی کیفی و کمّی گفتماننماهایی که ایفاکنند نقش تأکیدی هستند پرداختهایم. به همین منظور، پیکرهای گفتاری متشکل از سه فیلم تلوزیونی؛ «پنج تا پنج»، «یه بلیط شانس» و «عموجان هیتلر» برگزیده شدهاست.
فایل word دربار? ساخت و ريشهشناسي چند فعل تالشي | WORD
ارع و ماضی تالشی آورده شده، سپس برپایه برابر یا همریشه واژه در دیگر گویشها و زبانهای ایرانی و نیز زبانهای هندواروپایی، به ریشهشناسی واژه و بازسازی صورت ایرانی باستان و هندواروپایی آغازین آن پرداخته شدهاست، سپس براساس شواهد موجود، ساختِ اشتقاقی فعل و دگرگونیهای آواییِ انجامگرفته بر روی مادههای آن توضیح داده شده، همچنین روندِ تحول تاریخی واجهای تالشی در برخی از افعال منتخبِ این مقاله، از دور ایرانی باستان تا ریختِ امروزین بررسی شدهاست.
فایل word بررسي مؤلفههاي زباني شعر کودک در ترانههاي کودکانه و لالاييهاي تالشي جنوبي | WORD
اثبات نماید. بدینمنظور مقال حاضر با رویکرد نشانهشناختی برجستهترین نشانههای زبانی شعر کودک را در ترانههای کودکانه و لالاییهای تالشی جنوبی بررسی کردهاست. نتایج پژوهش نشان میدهد عامهسرودههای کودکان تالشی از قواعد شعری و نشانههای زبانی شعر کودک رسمی پیروی میکند. درج این انطباق در نشان موسیقی بیش از سایر نشانهها و در نشان یکپارچگی معنایی کمتر از دیگر نشانههای زبانی دیده شد. نیز نتایج یادشده از لالاییها بیش از ترانهها دریافت گردید.
فایل word ويژگيهاي زباني و محتوايي دوبيتيهاي عاميانة تالشي جنوبي | WORD
y;است. از اینرو، با بررسی دوبیتیهای هر قومی میتوان به فضای فکری، روحی، واژگانی و زبانی آن قوم پی برد. در این مقاله، بیستوچهار دوبیتی از مجموعه چهارصد دوبیتیِ جمعآوریشده بخشی از قوم تالش را از نظر زیباشناختی، زبانی و محتوایی بررسی میکنیم. این دوبیتیها نماینده تمامیِ دوبیتیهای جمعآوریشدهاند. اغلب دوبیتیها دستمایه موسیقی و آواز بودهاند، از نظر زبانی متحول شدهاند، و واژهها و ترکیبهای قدیمی کمتر در آنها دیده میشود.
فایل word ساخت واژگان خويشاوندي تالشي با رويکرد اجتماعي | WORD
وع واژگانی یا نبود واژه برای برخی خویشان را پژوهیدهایم. شیوه مقاله توصیفی و تحلیلی است، هم از پژوهش کتابخانهای بهره بردهایم، هم میدانی. در تالشی جنوبی شفت پیوند خویشاوندی گسترده و استوار است، الگوی قدرت پدرسالارانه، تنوع واژگانیِ پدر بسیار، و الگوی اقامت پدرمکانی است. جنسیت برجستگی دارد و دگرگونی اجتماعی برخی واژگان خویشاوندی را برانداختهاست. پدر، مادر و خواهر گونه اهریمنی هم دارند. برخی پیوندهای خویشاوندی واژه ندارند و صرفاً توصیف میشوند.
فایل word توالي صفات در زبان فارسي | WORD
ی دیکسون بر nx اثرگذارند. برای تعیین میزان تأثیر هریک از عوامل به بررسی چندعاملی پرداختیم. تحلیل آماری نشان داد که متغیر واجی مهمترین عامل در پیشبینی توالی صفات است. عامل کاربردی بسامد پیکرهویژه در جایگاه دوم قرار دارد و عوامل معنایی شامل تجانس معنایی و بار عاطفی و متغیر درجهبندی انتزاعی- عینی در رتبه سوم. قدرت پیشبینی تحلیل برابر با 63 % بود، یعنی با استفاده از متغیرهای مذکور میتوان تا میزان 63% توالی صفات را در زبان فارسی پیشبینی کرد.
فایل word تعارف و روابط اجتماعي ايرانيان: مطالع? موردي تعارف در آموزش زبان فارسي بهعنوان زبان دوم | WORD
عی تعارف و کنشهای گفتاری آنها پیش میآید. همچنین یافتهها نشان میدهد که مدیریت و برنامهریزی هدفمند، تربیت مدرسان کارآمد و تدوین منابع آموزشی که ظرافتهای فرهنگی تعارف را بیشتر در نظر میگیرند دشواریهای مواجهه با تعارف را از طرف زبانآموزان غیرفارسیزبان کمتر میکند. علاوهبراین، آشنایی با سازوکار فرهنگی تعارف، موجب دریافت بهتر پیامهای تعارف توسط زبانآموزان میشود به طوریکه در تقویت ارتباطات اجتماعی میتوانند آگاهانه از آن استفاده کنند.
فایل word نسخهشناسي تطبيقي نفثهالمصدور زيدري نسوي براساس فرايند تحليل سلسلهمراتبي | WORD
ندی نسخهبدلهای تصحیح یزدگردی، و مقیاسها و مقایسههای زوجی براساس نظریات کارشناسی بنگل و گریسباخ و معیارهای آنها تنظیم شدهاست. بررسیها نشان میدهد که نسخ چهارگان این تصحیح، حداقل از دو منشأ متفاوت مشتق شده و تحلیلهای سلسلهمراتبی اکسپرت چویس ارجحیت نسخ «سی» را نسبت به سه نسخ دیگر نشان میدهد. با در نظرگرفتن احتمال خویشاوندی نسخههای «هت»، «کر» و «می»، خوانشهایی که براساس اجماع این نسخ گزینش شدهاند تردیدآمیزند.
فایل word فرايند تکرار در گويش کردي کلهري براساس نظرية بهينگي | WORD
نگی، که به نظری تناظر مشهور شدهاست، فرایند تکرار را در این گویش تحلیل کنیم. دادههای این تحقیق با روش میدانی (مصاحبه با گویشوران بومی) و روش اسنادی (فرهنگهای لغت گویش کردی کلهری) گردآوری شده و با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی بررسی شدهاست. نتایج پژوهش حاکی از آن است که هر دو نوع فرایند تکرار کامل و ناقص در گویش کردی کلهری وجود دارد، و با توجه به مرتبهبندی محدودیتهای جهانی مطرح در نظری بهینگی میتوان انواع فرایند تکرار را در این گویش تحلیل نمود.
فایل word تأملي بر جاينامشناسي منطقة تاتزبان شاهرود خلخال | WORD
ت. جاینامها در گـویشهای ایرانی کمتر از زبان فارسی بررسی شدهاست. تاتی عنوانی کلی از گویشهای ایرانی است که در نواحی مختلف ایران و خارج از ایران رواج دارد و به دو دسته شمالی و جنوبی تقسیم میشود. بررسی جاینامهای تاتی به شناخت بیشتر این گویشها کمک میکند. هدف این مقاله ضمن طرح مسائل کلی در جاینامشناسی ایرانی، انواع جاینامهای منطقه تاتزبان شاهرود خلخال، با تمرکز بیشتر بر روستای «درو» drav مطالعه شده و ویژگیهای زبانی آنها بررسی شدهاست.
فایل word تحليل لالايي هاي گويش قاين از منظر جامعه شناسي زبان | WORD
س اسمیاند. لالاییها (692 بیت) با مصاحبه با زنان میانسال و مسن، از شهر قاین و روستاهای اطراف جمعآوری، و پس از پیادهسازی و آوانویسی تحلیل شد. تحلیلهای کمّی و محتوایی نشان داد که در لالایی، مادران، مفاهیم و اعتقادات مذهبی را به کودکان منتقل، و شخصیتهای تأثیرگذار مکتبی را معرفی میکنند. نیز موقعیت اقتصادی- فرهنگی منطقه و دردهای خود را بازگو میکنند. البته، سن، موقعیت اجتماعی و تحصیلات مادران در انتخاب لالایی برای دختر یا پسر تأثیرگذار است.
فایل word زمان دستوريِ جهانهاي ممکن ساخت شرطي در زبان فارسي معاصر | WORD
متشکل از انواع حقیقی، خنثی، بسته، باز، غیرقطعی و ضدحقیقی است. از این تعداد جمل شرطی، شرطی از نوع باز و ضدحقیقی به ترتیب بالاترین و پایینترین بسامد را در دادههای پیکره داشتند. با بررسی زمانهای دستوری افعال بندهای شرط و جزای شرط به گرایشهای قوی در این زمینه دست یافتیم. براین اساس، اگر زمان دستوری فعل بند شرط، گذشته باشد، شرطی با احتمال زیاد از نوع حقیقی خواهد بود و اگر زمان دستوری فعل بند جزای شرط، غیرگذشته باشد، شرطی به احتمال زیاد، از نوع باز خواهد بود.
فایل word سرنامهاي دوسطحي در زبان فارسي | WORD
ایجاد کرده و کاربردش در سازمانها و نهادهای اجتماعی باب شده و رو به افزایش است. این سرنامها افزون بر اختصار بودن واژهاند و گویای هدف و پیام آن سازمانها. از اینرو، این نوع اختصار، معنی را در دو سطح بیان میکند؛ به عنوان یک سرنام و به عنوان یک واژ موجود و معمولی زبان. هدف این پژوهش این است که نشان دهد فرایند تشکیل سرنامهای دوسطحی که موجب یکسانشدن صورت نوشتاری و تلفظ یک واژ موجود و یک سرنام میگردد نوعی افزایش معنایی به صورت «چندمعنایی» است.